Gratis verzending voor orders v.a. €50

blog-sterren-en-planeten-header3

Het verschil tussen sterren en planeten

Je hangt lekker in je camping stoel. Samen met je kinderen staar je al een tijdje naar de sterrenhemel. Des te langer je kijkt, des te meer lichtbollen er verschijnen. Het is helemaal donker en je ziet de minuscule puntjes steeds beter. Je maakt verschillende combinaties tussen de stippen om leuke beelden te creëren. Het geeft uren plezier en het fascineert je diep. Je kent al een paar sterrenbeelden zoals De Grote Beer of De Draak. Maar er zijn er nog veel meer te maken. De verschillende hemellichamen kunnen gecombineerd worden om de mooiste sterrenbeelden te creëren. Lees hieronder meer over de sterrenbeelden die al eeuwen lang bestaan in ons leven en leer je kinderen hoe fascinerend deze hemellichamen zijn.

Sterrenbeelden

Sterren kaart
Sterrenkaart

Download HIER de sterrenkaart.

Heel erg lang geleden zaten de mensen naar de hemel te kijken. Ze zagen allemaal figuren die uit sterren bestonden. Ze gaven die figuren allemaal een naam. “Hé, die lijkt op een grote beer.” Ze noemden het sterrenbeeld de Grote Beer (Ursa Major genoemd). De steelpan is onderdeel van de Grote Beer, maar eigenlijk is deze nog groter.

Als sterrenbeelden getekend moeten worden zetten ze altijd lijntjes tussen de hemellichamen. In totaal zijn er 88 sterrenbeelden, maar deze kun je niet allemaal tegelijk zien. Op deze sterrenkaart kan je zien wat er allemaal in de hemel te zien is. Hieronder een paar sterrenbeelden.

De Grote Beer (Ursa Major)

De Grote Beer wordt ook wel het steelpannetje genoemd omdat je dit deel van de Grote Beer heel goed kan zien. Maar zoals je ziet in het plaatje is de steelpan maar een onderdeel van de Grote Beer. Omdat de steelpan van de Grote Beer zo helder is wordt deze vaak gebruikt om andere sterrenbeelden te vinden.

De Grote Hond (Canis Major)

De Grote Hond bevat de helderste ster van het heelal, de Sirius. De meeste denken dat de Poolster de helderste is, maar dat is niet zo.

De kleine Beer (Ursa Minor)

De Kleine Beer is een veel kleiner steelpannetje die begint bij de Poolster. De Poolster is een ster die niet van zijn positie gaat. Alle hemellichamen draaien om de Poolster vanuit de Aarde gezien. Daarom wordt de Poolster gebruikt om te navigeren op de Aarde.

De Draak (Draco)

De Draak is een van de oudste sterrenbeelden. Hij werd beschreven als de ‘draak met de honderd hoofden’. Hij komt voor in vele verzonnen verhalen van de Grieken. De Draak zou de gouden appels bewaken in het eeuwen oude Griekenland.


 

Planeten

Planeten op een rij
Planeten op een rij

In ons zonnestelsel zijn 8 werelden: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Neptunus en Pluto. Eigenlijk is Pluto een dwergplaneet omdat hij zo klein is. Vorige week hebben ze hele scherpe foto’s gemaakt van Pluto.

Mercurius

Mercurius ligt het dichts bij de zon en is daarom ook overdag ook 350 graden. Maar ’s nachts kan dat wel dalen tot -200 graden

Venus

Venus is de heetste van de 8. Door zijn dikke wolkenmassa blijft alle warmte dicht bij Venus en kan de warmte niet ontsnappen. Het kan daar 480 graden worden.

Aarde

Wij kunnen daarop leven omdat er zuurstof is. De aarde bestaat het meest uit water en de rest uit land. Dankzij bomen kunnen wij leven, want zij leveren zuurstof.

Mars

Mars is heel rood en lijkt qua structuur het meest op de aarde. Maar we zouden er niet op kunnen leven omdat er hevige stormen voorkomen.

Jupiter

De grootste in ons zonnestelsel is Jupiter. Één van de opvallendste dingen van Jupiter is de grote rode vlek. Deze vlek wordt veroorzaakt door een enorme storm die al 300 jaar durt.

Saturnus

Saturnus staat bekend als de planeet met de ringen. De ringen bestaan uit brokken en ijs en rots. Sommige daarvan zijn maar millimeters groot maar sommige ook wel tientallen meters lang.

Uranus

Uranus staat heel ver weg en is daarom niet met het blote oog te zien. De wolken op Uranus bestaan uit groenblauwe ijskristallen.

Neptunus

Ook Neptunus is blauw. Het is daar erg koud en het kwik kan dalen tot -218 graden.

Pluto

Pluto is de kleinste in het zonnestelsel en omdat deze zo ver staat is er bijna geen licht. De temperatuur is -240 graden. Vorige week is er een hele heldere foto van Pluto gemaakt en deze zijn ze nu aan het bestuderen.

 Het verschil tussen sterren en planeten

Maar wat is nu het verschil tussen deze hemellichamen. Het grote verschil is dat een ster een hele grote gasbol is en een planeet daar omheen draait. Omdat een ster een gasbol is straalt deze heel erg veel energie uit waardoor het licht geeft. De werelden die er omheen draaien zijn kleiner en hebben dus minder energie, daarom geven deze dus ook geen licht.


 

De sterrenhemel is eigenlijk heel interessant en heeft nog veel meer geheimen voor ons in petto. Ga ’s avonds een keertje naar buiten met je kinderen om samen naar de sterren te kijken. Misschien kan je de sterrenbeelden zien. Tip: ga naar een donkere plek zodat de sterrenhemel nog meer helder wordt.

Veel plezier.


Lees hier een bedverhaal over een avontuur tussen de hemellichamen.


Op zoek naar sterren en planeten speelgoed? Bekijk ons assortiment!

 

 

+3.000 op voorraad

Voor een snelle levering

Gratis bezorgd in NL

Bestel vanaf €50

Retour

30 dagen bedenktijd

Attente service

We lossen het op