Gratis verzending voor orders v.a. €50

Hoeveel behang heb ik nodig?

Hoeveel Behang Heb Ik Nodig?

Gefeliciteerd! . Je hebt ervoor gekozen om de babykamer eens lekker te verfrissen met mooi behang. Je bent er immers achter gekomen dat behang voor de baby- of kinderkamer écht een grote metamorfose van de ruimte tot stand laat komen. Nu rust alleen nog de vraag hoe veel behang heb je nu precies nodig? Hoeveel rollen kun je hetBlog QIDDIE.com Hoeveel Behang Heb Ik Nodig Behangen Kinderkamer Babykamer Speelkamer Patroon Aansluiten Naden Aansluiten Precies Werk beste van behang kopen? Je wilt natuurlijk niet te veel kopen, want anders houd je onnodig behangpapier over. Lees verder in deze blog om op al deze vragen een antwoord te krijgen. In enkele eenvoudige stappen leggen wij je uit hoe je de hoeveelheid benodigd behang bepaalt. Let’s get started!

 1. welke factoren spelen er een rol
 2. wat heb je nodig om te berekenen
 3. meet de muren op
 4. verzamel behangrol specificaties
 5. maak de berekening

Factoren die een rol spelen

Het inschatten van de hoeveelheid behang die je nodig hebt om jouw kinderkamer te behangen, hangt van een aantal factoren af. Wij sommen ze hieronder voor je op, zodat je precies in één oogopslag weet waarmee je rekening moet houden. Hierdoor ben je goed voorbereid wanneer je behang koopt. De volgende punten spelen een rol bij het berekenen van het aantal rollen behang:

 • Vorm? van de muren
 • Breedte van de muur
 • Hoogte van de muur
 • Breedte van de rol
 • Lengte van de rol
 • Afmeting van het patroon
 • Soort patroon

Wat je nodig hebt om de hoeveelheid behang te berekenen

Om de muur goed te meten, heb je het volgende nodig:

 • Pen
 • Vel papier
 • Rolmaat
 • Rekenmachine (of een rekenknobbel in je hoofd)

Meet de muren op

Pak nu pen en papier en begin te tekenen. Nee niet zomaar poppetjes (wat ook heel leuk kan zijn), maar teken de muur. Sommige muren zijn heel simpel zoals een vierkante of rechthoekige muur. Andere muren zijn wat lastiger om te tekenen, bijvoorbeeld een zolder met een schuin dak. Soms is er een bijvoorbeeld een radiator geplaatst aan de wand. Bepaal in dat geval of je ook achter de radiator het behang wilt laten doorlopen. Een perfectionist zou dat eerder wel doen, maar Iemand die wat pragmatischer is ingesteld, slaat dat stukje over. Heb je de vorm van de muur

Blog QIDDIE.com Hoeveel Behang Heb Ik Nodig Muur Hoogte Breedte Berekening Rollen Behang

die je wilt behangen getekend? Mooi, dan gaan we nu meten.

Meet de breedte van de muur

De breedte van de muur bepaalt hoeveel banen je uiteindelijk nodig hebt. Meet de breedte nauwkeurig met een rolmaat en zorg ervoor dat de rolmaat niet gebogen is. Want dan heb je een afwijking in jouw maat. Hierdoor is de kans dat je te veel behang besteld groter. Bekijk de muur ook eens goed op een afstand. Is de breedte van de muur helemaal vlak? Of zijn er links of rechts hoeken die uitsteken? Houd goed rekening met de vlakte van de muur. In veel huizen mag je er niet van uit gaan dat alles recht is. Zeker bij wat oudere huizen is dit niet het geval. Het is dan ook aan

te raden om de breedte van de muur op verschillende plekken te meten. Meet de breedte bijvoorbeeld vanuit de vloer, het plafond en het midden van de muur. Als je afwijkingen hebt, houdt dan de langste maat aan om uiteindelijk mee te berekenen hoeveel behang je nodig hebt. Je mag de breedte wel onthouden, maar er is nog meer te meten. Dus misschien is het handig om de breedte even op een papiertje te schrijven.

Meet de hoogte van de muur

Om de hoogte van de muur te berekenen, ga je op dezelfde manier meten zoals je dat ook bij de breedte hebt gedaan. Echter, meet niet de horizontale breedte, maar de verticale lengte. Ook hier geldt dat het beter is om vanuit verschillende plekken de hoogte van de muur te meten. Doe vervolgens een stap achteruit en bekijk de muur op een afstandje. Welke oneffenheden zie je? Zit er al een vloerplint of gaat die er nog komen? En hoe is de afwerking van het plafond? Meet in elke geval precies de verticale maat van de muur die je wilt behangen. Schrijf de hoogte op een papiertje op.

Verzamel de behangrol specificaties

De breedte van de rol vraag je op bij de winkel waar je het behang wilt kopen. Vaak staat bij het behang precies de breedte maat van de rol behangpapier. In veel gevallen is de breedte van de rol rond de 50 cm. Ook als er eventuele afwijkingen in het behang qua maat zitten, staan deze erbij.

Blog QIDDIE.com Hoeveel Behang Heb Ik Nodig Behangen Kinderkamer Babykamer Speelkamer Iedereen Kan Het Inrichten Aankleden Leuk Maken Kind Peuter Kleuter Baby300.jpg

Ook de lengte van de behangrol is te verkrijgen bij de winkel waar je behang koopt. In veel gevallen is de lengte ongeveer 10 meter lang. Wees hier zeker van en schrijf deze lengte op het papiertje waar je alle andere notities hebt geschreven.

Wat is de afmeting van het patroon?

Vanuit de werkelijke definitie van “patroon” bekeken, heeft niet al het behang een patroon. Je hebt namelijk behang in een effen kleur, met diertjes erop of andere figuren. In ons geval, waarin we berekenen hoeveel behang je nodig hebt, gaan we altijd uit van een patroon. Ik leg het je uit en dan valt het kwartje zo wel. Hoe je behang er ook uitziet, wij gaan uit dat er altijd wel een patroon is met een bepaalde maat. Een effen kleur zou bij een rol van 10 meter lang een patroonafmeting hebben van… 10 meter. Precies. Een driehoekjes patroon met verschillende kleuren kan best een patroon afmeting hebben van 50 cm. Maar ook die leuke unieke dieren op behang patroon, kan een patroon afmeting van bijvoorbeeld 25 cm hebben. Welk design je ook kiest voor jouw behang, zorg ervoor dat je weet welke afmeting het patroon heeft. En schrijf dat op.

Wat voor soort patroon heeft het behang?

En nu komt wellicht het meest lastige. Wat voor soort patroon heeft jouw behang? Wij onderscheiden twee soorten patronen:

 1. aansluitend patroon (bekijk voorbeelden van een aansluitend patroon)
 2. verspringend patroon (bekijk voorbeelden van een verspringend patroon)

Hieronder zie je twee afbeeldingen die precies duidelijk maken wat het verschil van deze twee soorten patronen zijn. In het kort houdt het verschil in dat een verspringend patroon verspringt wanneer je een nieuwe baan op de muur plakt. Een aansluitend patroon heeft dat niet. In het laatste geval sluit het behangpatroon van een nieuwe baan precies aan bij de vorige baan.

Stap 1: bepaal het aantal banen behangpapier

Je hebt nu alle informatie verzameld waarmee je de berekening maakt. Je hebt namelijk een tekening de maten van de muren en de afmetingen van de rol verzameld. Je gebruik deze informatie om precies uit te rekenen hoeveel behangpapier je nodig hebt. Gebruik de tekening met de maten van de wand en bepaal hoeveel banen behangpapier je nodig hebt. Dit reken je uit door de breedte van de wand te delen door de breedte van rol.

Bijvoorbeeld:

Breedte muur = 300 cm

Breedte rol = 50 cm

Berekening aantal benodigde banen = 300 / 50 = 6 banen

Stap 2: bepaal het aantal banen uit één rol behang

Om het aantal banen uit één rol behang te berekenen, heb je de lengte van één rol, de afmeting van het patroon en de hoogte van de wand nodig. Vervolgens rond je de hoogte van de muur naar boven af op de afmeting van het patroon. Tot slot deel je de lengte van je rol door de hoogte van de wand dat afgerond is op het patroon.

Bijvoorbeeld:

Hoogte muur = 220 cm

Afmeting patroon = 25 cm

Afronding naar boven hoogte muur met afmeting patroon = 225 cm

Lengte rol = 1000 cm (10 m)

Berekening aantal banen uit één rol = 1000 / 225 = 4,4 banen.

Stap 3: bereken het aantal benodigd rollen behang

Door de uitkomsten van stap 1 en 2 te gebruiken, bereken je nu het aantal rollen behang dat je nodig hebt. Je deelt

Blog QIDDIE.com Hoeveel Behang Heb Ik Nodig Meten Is Weten Kinderkamer Babykamer Lilipinso Behang Patroon Verspringen Aansluitend Patroon

namelijk het totaal aantal benodigde banen (stap 1) door het aantal banen die je uit 1 rol haalt (stap 2). Rond dit altijd naar boven af.

Bijvoorbeeld:

Stap 1 aantal banen behangpapier = 6

Stap 2 aantal banen uit één rol = 4,4

Berekening aantal rollen = 6 / 4,4 = 1,3 rollen

Aangezien je geen delen van rollen kan bestellen, rond je de uitkomst altijd naar boven af. In dit voorbeeld bestel je dus 2 rollen terwijl je 1,3 rol nodig hebt voor de wandbekleding. Zie-zo, Je bent nu behangexpert geworden en weet precies hoeveel rollen behang je nodig hebt. Wij kunnen ons voorstellen dat wanneer je het internet afstruint voor de berekening, je verschillende methodes tegenkomt. In de meeste gevallen kloppen die berekeningen ook. Zo zijn er ook wel korte manieren om de hoeveelheid rollen behang te berekenen door er bijvoorbeeld altijd een fout-, snij- of patroon marge in te verwerken. De berekening die je hierboven hebt gelezen, is voor ons een nauwkeurige manier van berekenen die ons en jou. Van fouten doet voorkomen. Heb je zin om hip of exclusief behang aan te schaffen? Bij QIDDIE is er bijzonder en uniek kinderbehang te koop voor de baby- of kinderkamer. Have fun!

+3.000 op voorraad

Voor een snelle levering

Gratis bezorgd in NL

Bestel vanaf €50

Retour

30 dagen bedenktijd

Attente service

We lossen het op