We hebben weer een brief van Sinterklaas gekregen! Ben jij ook benieuwd naar wat hij heeft geschreven? De surprises hebben we behandeld, die mogen we niet verliezen. Maar wat er ontbreekt voor Sinterklaas: versjes voor de surprise. Daarom schreef hij deze brief, om ons wakker te maken. Wij zijn op het feest verliefd, de Sint wil dat jullie harten raken!
Dus geef ik graag wat tips, voor het maken van een Sinterklaas gedicht. Voor een versje vol met rijmpjes, nadat jullie knutselwerkjes lijmen. Dus ga er voor zitten, maar ook staan mag. Lees deze tips met al je aandacht. Zorg dat je dit probleem samen met ons aanpakt. Waarborg de geest van het feest, Sinterklaas wacht!
klankrijm
Ten eerste hoef je bij het rijmen niet elke keer dezelfde letters te hebben op het einde, zoals bij de woorden slijmen en lijmen. Het belangrijkste is dat de klank hetzelfde is, zoals bij verdwijnen en vermeiden.
Je merkt dat wanneer je de woorden hardop uitspreekt, het de klank is die erbovenuit steekt. Met klankrijm kost het al makkelijker om je Sint versje te maken, zo duurt het ook geen uren, dagen of zelfs lichtjaren.
Gebruik meerdere woorden
Met het einde van de volgende zin beginnen we tip nummer twee. Want soms hebben meerdere woorden de klank met een enkel woord gemeen.
Wanneer je het hebt over wat je geeft aan de Sint zijn paard: wortel, of iets voor zijn manen, een haarborstel. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk, zorg dat je niet in die waas leeft, op bijna elk woord kun je rijmen voor het Sinterklaasfeest.
beginrijm
Je kunt in plaats van op klank, ook rijmen met de letters. Dit klinkt niet als rijm, maar is soms zelfs nog vetter. Liesje Leerde Lotje Lopen Langs de Lange LindeLaan is hier een perfect voorbeeld van.
Geen rijm, maar klinkt het niet gaaf, met steeds opnieuw dezelfde letter? Oordeel dan! Sommigen Schrijven Superlange Samengestelde Stukken Steeds met Soortgelijke Startletters. Probeer het ook eens, is het moeilijk, appart of vetter?
rijmwoordschema
Vaak is het rijmen zelf niet eens het moeilijkst voor iedereen, maar zit het lastige juist in de woorden daar omheen. Zet voor jezelf eerst wat woorden op een rijtje die hetzelfde klinken, dus hinken, stinken, drinken en pinken. Ga daarna pas denken over de woorden die je daaraan gaat linken.
Deze woorden worden daarna de zinnen van je Sinterklaas rijmpje: Ik was voor op de stoep aan het hinken, toen ik ineens iets rook, wat vond ik dat stinken. Ik kreeg er tranen in mijn ogen van, dus ging ik naar binnen om te drinken. De tranen in mijn ogen heb ik weg moeten pinken.Sinterklaas gedichten maken is vooral plezier, en dat doe je niet alleen, maar met twee, drie of zelfs vier!
Met zijn allen weet je meer dan alleen jij zelf, dus kun je samen een nog mooier sinterklaas versje maken. Wanneer het echt niet wil lukken, roep je heel hard: ‘’HELP!’’, misschien krijg je hulp vanaf de daken.