Grond, ofwel aarde, is een de bodem waaruit onze aarde bestaat. Onder onze voeten is er ten alle tijden grond of aarde. Grond bestaat uit verschillende lagen. Over het algemeen bestaat uit grond uit gesteente, water en lucht. Zoals je wel weet, is de grond dus erg belangrijk. Buiten dat is de grond ook nog eens erg interessant. In de grond gebeurd veel. Er leven insecten en er zitten dingen in verborgen. Denk dan bijvoorbeeld aan muntjes, dopjes en andere dingen die mensen op de grond gooien. Maar ook fossielen van dinosaurussen die miljoenen jaren geleden geleefd hebben. Al moet je daarvoor wat beter zoeken én wat langer graven…
Fossielen in de grond
De meeste mensen weten wat fossielen zijn. Fossielen ontstaan uit dode dieren of planten. Doordat de dieren of planten sterven en verder nooit worden opgeruimd of wat dan ook, houdt je na een tijdje enkel en alleen hun botten over. Deze verdwijnen na een nog langere tijd in de grond. Op deze manier ontstaan fossielen. Omdat de het dode dier of plant in de grond verdwijnt, kan deze niet opgegeten worden of rotten. Want in de grond zit geen zuurstof en andere dieren kunnen er niet bij. Op deze manier ontstaan fossielen.
Omdat dit miljoenen jaren geleden in de tijd van dinosaurussen ook al gebeurde, zijn er in de tijd waarin wij leven vele ontdekkingen gedaan van fossielen van dinosaurussen. En dat terwijl ze miljoenen jaren geleden geleefd hebben!
Proefje aardlagen ontdekken
Zoals al eerder benoemd in deze blog, bestaat de aarde uit meerdere lagen. Van bovenaf kan je dat niet zien, maar als je er dieper op in gaat en er een onderzoekje naar doet, is het best gemakkelijk om te ervaren uit welke lagen de aarde nou bestaat. Om je te laten zien uit welke lagen de aarde bestaat, laat ik je dit proefje doen. Dit is het proefje aardlagen ontdekken.
Benodigdheden:
- Glazenpot met deksel
- Schepje
- Aarde
- Zand (droge zand)
- Grind of kiezelsteentjes
- Water
Aarde zoeken. Voor de een zal het een beetje improviseren zijn, de ander zal het zo gevonden hebben. Je zal even moeten kijken waar je in je tuin of je omgeving een schepje aarde vandaan kan halen. Maar goed, neem een schepje vol aarde en doe het in je pot.
Nog meer aarde. Je hebt nu ongeveer de bovenste laag van de het gat dat je gemaakt hebt. Schep nu dieper, zo’n 4 keer scheppen. Leg deze aarde apart. Na 4 keer scheppen neem je een 5e schep, deze doe je in je potje. Maak nu het gat weer dicht met de aarde die je apart gelegd hebt.
Zand en grind. Doe nu het schepje zand in het potje. Mag zand uit de zandbak zijn, zolang het maar zand is. Voeg nu het schepje grind of kiezelsteentjes toe. Nu op een hoog vuur gaar laten….. Nee grapje, laten we dat maar niet doen…
Water toevoegen. Schenk nu water in de pot en sluit de pot vervolgens af met de deksel.
Schudden! Shake it baby! Maar niet te veel en niet te hard. Gewoon rustig heen en weer halen is voldoende, zodat de inhoud een beetje mengt. Haal de deksel er af en laat de pot een hele dag staan op een plek waar die niet omvalt.
Zijn we een dag verder?! Mooi! Zie je wat je nu gemaakt hebt? Je hebt nu een potje dat bestaat uit meerdere lagen en precies deze lagen zitten in de grond, op deze volgorde.Geen probleem! Bezoek onze natuurelementen pagina voor meer leuke, uitdagende proefjes! Qiddie.com heeft de leukste proefjes in het assortiment!