Gratis verzending voor orders v.a. €50

chemisttoddlerhead

Proefje ballon en vuur: wat is de kracht van vuur?

Vuur is een van de vier natuurelementen en ontzettend belangrijk in ons leven. Als je bij jezelf nadenkt waar we allemaal wel niet vuur voor gebruiken, is dat super veel. Hoewel vuur best belangrijk is in ons leven, is vuur ook ontzettend gevaarlijk. Door vuur verkeerd te gebruiken kunnen er ongelukken gebeuren met grote gevolgen. Door vuur verkeerd te gebruiken kunnen bijvoorbeeld huizen, auto’s of zelfs hele natuurgebieden afbranden. En dat is niet waar we vuur voor nodig hebben natuurlijk, maar vaak zijn dit soort incidenten onoverkoombaar.

Maar, weet je eigenlijk wel hoe vuur is ontstaan? Of hoe het überhaupt ontstaat? Na het lezen van deze blog zijn al je vragen over vuur beantwoord!

In deze blog laten wij jou dan ook het proefje ballon en vuur doen.

Het ontstaan van vuur

Het ontdekken van vuur was een grote stap voorwaarts in de geschiedenis van de mens. In de steentijd maakten mensen voor het eerst zelf vuur. De mens heeft als enige geleerd vuur te maken, voor dieren was dit bijvoorbeeld niet weggelegd. Vuur was in de steentijd vooral kostbaar voor koken, licht, verwarming en het verjagen van vijanden. Vuur was in die tijd best moeilijk om te maken, daarom werd vuur in die tijd als heilig beschouwd. Daar werden zelfs speciale vuurhuizen voor gemaakt. In deze vuurhuizen kon men het vuurtje dat ze gemaakt hadden bewaren, zodat wanneer ze vuur nodig hadden ze deze ten alle tijden konden gebruiken.

Hoe ontstaat vuur

Het ontstaan van vuur hing samen met het ontstaan van planten. Planten leverden de zuurstof en brandstof die nodig was voor vuur. Zuurstof was al wel aanwezig voor de komst van de plant, maar de brandstof die de plant bevatte maakte het hele plaatje compleet. De bevolking in de steentijd ondervond deze methode van vuur maken.

Proefje ballon en vuur

Zoals je misschien wel een beetje gemerkt hebt, is vuur best gevaarlijk. Zelfs al gebruik je vuur op de juiste manier, een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar dit moet je er niet van weerhouden om ooit nog vuur te gaan gebruiken, want vuur is gewoon belangrijk. De hitte die van vuur afkomt van heel veel stoffen kapot maken. De spullen die van een stof gemaakt zijn waar vuur tegen bestand is, moet helaas zijn meerdere erkennen aan vuur.

Spelen met vuur is en blijft gevaarlijk! Zorg dat bij dit proefje ten alle tijden een volwassene aanwezig is en laat deze dan ook het vuur gebruiken!Benodigheden:

  • 2 Ballonnen
  • Water (met werkende kraan)
  • Aansteker (geen gasaansteker)

Het proefje is kort en simpel, maar het laat je wel leren wat de kracht van vuur is. Laten we dus snel beginnen, voor de vlam gedoofd is!

Ballonnen opblazen. Je blaast één ballon op en knoopt deze vervolgens dicht. De tweede ballon vul je met water. Blaas hem niet op, maar laat het water de ballon uitzetten.
Spelen met vuur. Hou het veilig, vuur is immers levensgevaarlijk bij verkeerd gebruik. Houd de opgeblazen ballon vast en hou het vuurtje er onder. Doe dit zelf, geef zowel de ballon als de aansteker niet aan je kind. Na een tijdje gebeurt er wat met de ballon. Je had dit wellicht al verwacht.
Spelen met vuur én water. Houd nu het vuurtje onder de ballon die gevuld is met water. Ik kan het niet vaak genoeg melden, maar veiligheid boven alles, hou de ballon en de aansteker zelf vast. En, wat gebeurt er nu? Had je dit verwacht? Misschien wel, misschien niet. Maar interessant is het zeker.

Zoals je gezien hebt, de ballon gevuld met lucht gaat stuk, de ballon gevuld met water niet. De ballon gevuld met lucht gaat stuk omdat de vlam van de aansteker een hoge temperatuur bevat. Deze temperatuur is zodanig hoog dat het rubber ervan knapt. Want zoals al eerder vermeld in deze blog, vuur vernietigt stoffen die niet bestand zijn tegen een zodanig hoge temperatuur. De ballon met water knapt niet, omdat water het rubber afkoelt. De vlam van de aansteker is niet warm genoeg om te winnen van het water. Water heeft ook een grotere warmtecapaciteit dan lucht. Het water in de ballon neemt de hitte van de vlam op waardoor de ballon niet knapt. De lucht in de andere ballon kan de hitte van de aansteker niet zodanig goed opnemen, dat de ballon gevuld met lucht wel knapt.Geen probleem! Bezoek onze natuurelementen pagina voor meer leuke, uitdagende proefjes! Qiddie.com heeft de leukste proefjes in het assortiment!

+3.000 op voorraad

Voor een snelle levering

Gratis bezorgd in NL

Bestel vanaf €50

Retour

30 dagen bedenktijd

Attente service

We lossen het op