Water is een van de vier natuurelementen en ontzettend belangrijk in ons leven. Water is goed voor je gezondheid en het is erg nuttig om bijvoorbeeld energie op te wekken. Water is overal en zal nooit opraken. Sterker nog, door de opwarming van de aarde zal het in de toekomst alleen maar toenemen. Daarmee komen we meteen terecht op een gevaarlijk onderwerp, want door de opwarming van de aarde smelten de ijskappen op de Noordpool. Hiermee neemt het water in de wereld alleen maar toe en kunnen er zelfs meer overstromingen plaatsvinden. Water is dus in sommige gevallen ook wel degelijk gevaarlijk. Water bedekt op dit moment al 71% (!) van het aardoppervlak.
Maar, water is ook wel leuk om mee te spelen. Bijvoorbeeld in de zomer lekker in een zwembad liggen, spelen met de tuinsproeier of een watergevecht houden met waterpistolen. In deze blog geef ik je meer informatie over water. Onder andere het ontstaan en het gebruik van water komen aan bod. Ook laat ik je een proefje doen om de dichtheid van water te testen. Een erg interessant proefje, al zeg ik het zelf.
Het gebruik van water
Het gebruiken van water heeft eindeloze doeleinden. Je kan het drinken, ermee douchen, afwassen, spelen maar er ook energie mee opwekken.
Waterenergie (voornamelijk waterkracht), is een erg belangrijk onderdeel om energie op te wekken. Vooral elektrische energie. Dat gebeurd vooral door middel van waterkrachtcentrales. Een waterkrachtcentrale gebruikt stromend of neerstortend water om een turbine draaiende te krijgen. Op deze manier komt elektriciteit tot stand. Waterkrachtcentrales bevinden zich voornamelijk op stromen of rivieren. Daar stroomt water op een natuurlijke manier. Waterkrachtcentrales brengen geen gevaarlijke of vervuilende stoffen met zich mee. De energie die een waterkrachtcentrale genereert wordt daarom ook gezien als groene energie, wat betekent dat het goed is voor het milieu.
Het ontstaan van water
De oorsprong van het water op de aarde is is tot op heden nog niet helemaal duidelijk. Ook heerst de vraag waarom er op de aarde wél water is en op andere planeten als bijvoorbeeld Mercurius, Venus en Mars niet.
Men omschrijft dat er tijdens de oerknal, het ontstaan van de aarde, miljoenen jaren geleden al wel water aanwezig was. In de tijd van de oerknal waren er tal van kometen die vlogen door het heelal, bestaande uit ijs en steen. Toen deze kometen gedurende miljoenen jaren zich op de aarde stortten, namen ze water met zich mee.
Proefje punaise op water
Water is, zoals je wel gemerkt hebt inmiddels, een belangrijk deel van ons leven. Omdat de aardoppervlak meer dan 71% water bevat, zien we bijna overal water. Doorgaans zakken voorwerpen vrij snel door het water, tenzij er lucht in het voorwerp zit. Dan blijft deze drijven. Maar ook voorwerpen waar geen lucht in zit, kunnen blijven drijven. Dat komt door de sterke oppervlaktespanning van het water.
In dit proefje test je hoe sterk de oppervlaktespanning van water kan zijn. Dit is het proefje punaise op water.
Benodigdheden
- Glas (kraan) water.
- Punaise (zonder plastic dopje)
- Afwasmiddel
Het proefje is niet moeilijk en duurt niet lang. Het is echter wel heel interessant om te zien wat de kracht is van de oppervlaktespanning is van water.
Schoonmaken. Viezigheid op de punaise of het glas kan het proefje hinderen. Zorg er dus goed voor dat je het glas en de punaise schoonmaakt met water en deze vervolgens goed afdroogt.
Punaise. Leg nu voorzichtig de punaise met de punt naar boven op het water oppervlakte. Je ziet wat er gebeurd. Om te laten zien dat dit geen geluk is, druk de punaise omlaag. Nu zinkt de punaise. Haal hem vervolgens weer uit het glas en droog de punaise weer af. Nu kan je hem weer op het wateroppervlak leggen.
Afwasmiddel. Laat een druppeltje afwasmiddel in het glas vallen. Zie je wat er gebeurt?
Inderdaad. Wanneer je zeep toevoegt aan schoonwater, wordt het wateroppervlak ineens minder sterk. Aan die theorie zit een hele uitleg vast, maar die zal ik je besparen vanwege de moeilijke woorden. Het komt er op neer dat wanneer je zeep toevoegt aan water, de oppervlaktespanning afneemt omdat zeep deeltjes stoffen bevat die de bruggen die water maakt voor de oppervlaktespanning, afbreekt. Had je bijvoorbeeld je glas vooraf schoongemaakt met zeep, was de proef nooit gelukt.
Geen probleem! Bezoek onze natuurelementen pagina voor meer leuke, uitdagende proefjes! QIDDIE.com heeft de leukste proefjes in het assortiment!