Lucht is overal. Waar je gaat of waar je ook bent, er is altijd lucht. Dat is maar goed ook, want we kunnen leven door de lucht. Het bevat namelijk zuurstofgas, hetgeen dat we nodig hebben om te kunnen ademen.
Lucht heeft ook een kracht. Dat is namelijk windenergie of windkracht. De wind wordt dan gebruikt om bijvoorbeeld windmolens te laten draaien die dan op hun beurt weer energie genereren. Wind wordt ook gebruikt in de pleziervaart. Door de wind in bijvoorbeeld zeilen van een surfplank of zeilboot te laten waaien, vaart het gevaarte vooruit en kan men door middel van het zeil en de wind de boot sturen.
Vandaag laat ik jullie een proefje doen met luchtdruk. Dit is het proefje windkracht.
Gemiddelde wind in Nederland
In Nederland verschilt de windsnelheid enorm per regio. Aan de kust bijvoorbeeld is de windsnelheid, of windkracht, op sommige dagen heel hoog en in het binnenland dan weer minder. Sowieso is er aan de kust altijd meer windkracht dan in het binnenland. Van plaats tot plaats en van dag tot dag zijn er dus veel verschillen qua windkracht. Gemiddeld is het zo dat in Nederland de wind 2 á 3 uur na zonsopkomst de wind het zwakst is en tussen 3 á 4 uur na zonsopkomst het sterkst. Ook is het zo dat als de wind overdag sterk waait, deze ’s avonds over het algemeen weer gaat liggen.
Windkracht met andere doeleinden
Windkracht wordt niet alleen gebruikt om energie op te wekken, maar ook om vaartuigen voort te duwen. Dat wordt veel gebruikt in de pleziervaart, en vroeger zelfs ook in de logistieke sector op het water. Zeilboten, catamarans en surfplanken worden bijvoorbeeld allen voortgedreven door de lucht. Door middel van zeilen die bevestigd zijn aan het vaartuig en de wind die daarin blaast, gaat het gevaarte vooruit. Met een zeer harde wind, kan de snelheid van deze vaartuigen al heel snel, heel hard oplopen naar snelheden waarvan je bang van wordt.
Het proefje: ballon opblazen met een fles
Benodigdheden
- Stevige plastic fles
- Ballon
- Kraan met warm water
Aan een lege fles heb je niks, zou je zeggen. Alhoewel, er zit vaak statiegeld op. Maar, met een lege fles kan je ook andere leuke dingen doen. Bijvoorbeeld een hele boel lege flessen vullen met water en er vervolgens mee bowlen, of wat dan ook. Maar, er zijn ook leuke proefjes om te doen met een lege fles. Het kost je niet veel tijd, je leert ervan, en het is leuk om te zien hoe de natuur werkt.
De fles. Zorg dat de fles leeg is en dat er geen restjes van de vorige frisdrank in zit.
De ballon. Blaas de ballon een beetje op, zodat deze wat uitrekt. Het is belangrijk dat je dit doet, want anders is het straks moeilijk voor de fles om de ballon op te kunnen blazen. Laat vervolgens de ballon weer leeglopen.
Ballon over de fles. Doe nu de ballon over de fles. Trek de ballon helemaal door tot onder aan het tuitje van de fles, zodat deze stevig vastzit. Eventueel kan je de ballon ook nog vastplakken met plakband of tape.
Fles onder de kraan. Voorbereidingen gedaan, dan gaan we nu echt beginnen met het proefje. Houdt de fles aan de bovenkant vast, en laat de kraan lopen. Zorg ervoor dat het water goed warm is. Houdt de fles schuin onder de kraan en laat het water over de fles lopen. Zie je wat er na een tijdje gebeurd? Gaaf toch?!
Het warme water warmt de lucht in de fles op. Deze wordt warm. Als lucht warm wordt, dan zet het uit. Omdat de fles een afgesloten voorwerp is en de ballon de enige weg naar buiten afsluit voor de lucht, kruipt de lucht in de ballon waardoor deze zich opblaast. Als je de kraan weer uitzet, zie je dat de ballon weer krimpt. De lucht in de fles koelt dan af en zet niet meer uit. Hierdoor kan de lucht weer prima plaatsvinden in de fles en zal de ballon leeglopen.
Geen probleem! Bezoek onze natuurelementen pagina voor meer leuke, uitdagende proefjes! Qiddie.com heeft de leukste proefjes in het assortiment!