Bah bah, insecten. Ik krijg er meteen de rillingen van. Spinnetjes, wespen, muggen, mieren of pissebedden, wat een engerds. Ze zijn overal te vinden, ook in de tuin. Ze zien er allemaal heel erg eng uit maar dat zijn ze niet. Soms vallen ze je lastig, zoals de wespen of muggen, maar dit doen ze niet om jou te pesten maar om te overleven. Insecten zijn al heel erg klein en er ligt een hoop gevaar op de loer. Insecten hebben een hoop vijanden, waaronder ook de mens. Ieder huishouden heeft wel een vliegmepper in huis om die vervelende vliegen en wespen weg te houden. Maar hoeveel soorten insecten zijn er nou eigenlijk? En waarom hebben wij, de mens, vaak een hekel aan insecten, en vooral in de tuin? En hoe kan ik ze gemakkelijk vangen om te bestuderen?
Om te beginnen zijn de insecten gigantisch in de meerderheid. Met bijna een miljoen beschreven soorten zijn insecten verreweg de grootste groep dieren die er zijn. En dan nog te bedenken dat er vele honderdduizenden tot enkele miljoenen nog niet eens zijn ontdekt. Ik wil je geen angst inboezemen maar wij zijn in principe flink in de minderheid. Gelukkig zijn de meeste insecten niet groter dat een aantal centimeter en zijn wij, de mens, de baas.
Insecten in de tuin
Insecten leven vooral op het land, zoet water, en enkele in de zee. Maar dat zijn er heel erg weinig. Ze leven dus ook in je
tuin. Trek maar eens een steen weg en zie wat daar allemaal leeft. Daar zal je voornamelijk pissebedden, mieren, wormen en slakken vinden. Daarnaast heb je natuurlijk de mieren die in elke tuin wel een ondergrondse stad hebben. De ene kolonie is groter dat de ander maar mieren zitten echt overal. Of je bent lekker aan het barbecueën, en de wespen komen tevoorschijn. Dat is vaak vervelend maar ze doen je helemaal niets. Ze komen vooral af op de zoetigheid van de drankjes.
Insecten vangen
Ondanks de enge gezichten van insecten zijn ze wel heel erg interessant om te zien.
Je kan ze bestuderen met een loep of vergroot glas. Maar dan moeten ze eerst gevangen worden. De kleine beestjes kunnen zich goed verstoppen en zijn vaak heel erg snel. Hier een aantal tips om de insecten in de tuin te vangen.
Bodemval
Een bodemval is een in gegraven potje met de rand gelijk met de grond. De insecten lopen er in en kunnen er niet meer uit klimmen. Zet het potje een nachtje neer en je zal verbaast zijn hoeveel insecten er in rond lopen.
Lichtval
Insecten komen af op licht, vooral de insecten met vleugels. Pak bijvoorbeeld een lege fles waar je een lampje in doet. De fles moet aan de zijkanten dicht zijn zodat al het licht alleen via de bovenkant ontsnapt. Zo komen de insecten in de fles.
Zoetval
Insecten zijn dol op zoetigheid. Vul een fles met een laagje siroop of ander zoetigheid en je zal zien dat er vanzelf beestjes in komen.
Handvangst
Insecten kan je natuurlijk ook met de hand vangen. Maar pas dan wel op voor de stekende en bijtende insecten. Deze zien jou als bedreiging en zullen je in je hand bijten of steken.
Kijk voor veel insecten eens onder een steen. Daar lopen een hoop insecten rond en deze zijn gemakkelijk te vangen. Al moet je wel snel zijn, want voor je het weet zijn ze weer verstopt.
Insecten in de tuin bestuderen
Nadat je de insecten in de tuin hebt gevangen kan je ze bestuderen met een loep of microscoop. Je zal versteld staan van wat je allemaal gaat zien. Insecten hebben een lichaam die in 3 delen is verdeeld. Bij sommige is dit duidelijk te zien zoals de wesp, maar bij een lieveheersbeestjes is dit lastiger te zien. De 3 delen zijn het hoofd, borststuk en achterlijf.
De angst voor insecten
Als je inzoomt op insecten dat zien ze er heel erg eng uit. Gelukkig zijn insecten klein en zien we alleen het lichaam en zien ze
er niet eng uit. Maar het feit dat deze beestjes zo klein zijn en overal zijn maakt ons angstig. Ze zijn moeilijk te vangen en zijn goed in verstoppen. De controle zijn we kwijt en zonder dat je het weet loopt er een mier over je voet of zit er een vlieg op je schouder.
Maar geen van alle insecten is uit op wraak of wilt je aanvallen. Zij willen gewoon overleven. Vaak doen ze je helemaal niets, pas als jij ze aanvalt willen ze zich verdedigen. Dit is voornamelijk zo bij wespen. Doe je zie niets, dan zullen ze hooguit even rond vliegen en snuffelen.
Dus wees vooral niet bang voor insecten.