Moppen, als het goed is moeten mensen erom lachen als je er een maakt. Wij gaan deze week verder op het lachen. Waarom lachen we? Dat en veel meer over lachen zoeken we uit in onze blog.
Hoe komt het dat we lachen?
Er zijn verschillende redenen waarom we lachen: je wordt gekieteld, Jantje verteld wéér zo’n goede mop of er gebeurt iets compleet onverwachts. Je lacht altijd met dezelfde klanken. Jongens bijvoorbeeld met ha-ha-ha, meisjes vaker met hi-hi-hi en die oude man van de hoek van de straat vaak met ho-ho-ho. Maar nooit worden klanken met elkaar gemixt, als hi-ha-hi bijvoorbeeld. Dan is een nep lach.
Lachen is gezond
Hoe meer je lacht, hoe meer plezier je hebt! Logisch, toch? Maar lachen is ook nog eens kerngezond voor je lichaam. Ik zal het je uitleggen. Als je he-le-maal in een deuk ligt, scheiden je hersenen een stofje: endorfine. Van dit stofje ga je je lekkerder en fijner voelen.
Daarnaast hebben verschillende studies bewezen dat eens goed lachen de volgende dingen vermindert: stress, slapeloosheid, bezorgdheid en depressies. Daarnaast stimuleer je met een helemaal stuk te gaan jouw immuunsysteem. Hierdoor word je onder andere minder snel ziek.
De echte-lach check!
Je maakt een grap en de ander lacht. Maar de lach komt gemaakt en een beetje nep over. Herken je dat? Check de punten om te kijken of de ander echt lacht om jouw grap!
- Het hele gezicht moet lachen (ogen, mond, de klank, het lichaam moet helemaal bewegen)
- De ogen zijn heel belangrijk: als iemand echt lacht komen er rimpeltjes rondom de ogen
- Bij een nep lach komen er alleen rimpeltjes rond de mond, niet de ogen
- De boventanden/het tandvlees wordt zichtbaar
Lachen dieren eigenlijk?
Er werd vaak beweerd dat alleen de menselijke dieren lachen. Dieren lachten niet, dat leek alleen maar zo. Echter is het tegendeel waar. Dieren lachen wel, alleen weten wij vaak niet hoe ze dat doen, waarom en wanneer. Neem bijvoorbeeld de chimpansee, deze lachen niet om gekke gebaren. Zij lachen als ze worden gekieteld, achterna worden gezeten of wanneer ze aan het stoeien zijn.
Het verschil met de lach van deze beesten is dan ook dat wanneer zij lachen, enkel de bovenkant van de ondertanden zichtbaar zijn, in tegenstelling tot bij mensen, waar de boventanden helemaal ontbloot worden.
De klank is ook anders: bij deze dieren hoor je een hard in- en uitadem als lach. Andere dieren lachen weer anders, dus het blijft moeilijk te herkennen hoe, of en wanneer dieren lachen. Een ding is zeker: ze doen het, hoe dan ook!
Hoe maak ik de allerbeste grap?
Hoe zorg je ervoor dat jij dé grapjas van de school wordt? Door deze stappen te volgen!
- Vertel een mop. Welke mop dan? Beschrijven we in de volgende alinea!
- Maak een woordgrap. ‘Ik hoorde net dat meneer de Leeuw belde van de Apenheul’
- Wees sarcastisch. Heel simpel: nee zeggen en ja bedoelen, met een lach!
- Wees snel en ad rem op een vraag. Als iemand vraagt heb je dat jasje net nieuw? ‘Nee, al 100 jaar!’
- Heb zelfspot! Maak af en toe een grapje over jezelf, maar doe dit niet te vaak. Bedenk een rare eigenschap over jezelf en vertel deze
- Doe een grappige imitatie van iemand, door bijvoorbeeld je mondhoeken zo hoog mogelijk open te trekken. Probeer nu maar eens niet te lachen!
Tips om de grap niet te laten mislukken:
- Herhaal niet steeds dezelfde grap. Dit gaat mensen vervelen en na dat de originaliteit eraf is zullen mensen er niet meer om gaan lachen en wordt het als irritant opgevat.
- Kies de juiste timing! Maak eerder jouw voorgekauwde grap op een verjaardag van een je vriendjes dan tijdens de reken-les van mevrouw Bus…