Gratis verzending voor orders v.a. €50

spreekbeurt-elektriciteit

spreekbeurt elektriciteit

De spreekbeurt. Het woord dat nagenoeg elk kind wel eens kriebels in de buik heeft bezorgd. Niet de fijne kriebels die je voelt wanneer de leukste persoon uit je klas je groet, of je je team net de winst hebt bezorgd door het winnende doelpunt te scoren, dit gevoel lijkt meer op een snelle val naar beneden in een achtbaan. Wij willen je op weg helpen met de problemen voor jouw spreekbeurt en je spreekbeurt onderwerp…

Kriebels

Toch raar… De klas waar jij je altijd op je gemak hebt kunnen voelen, met de kinderen waar je elke dag mee speelt en zo graag verteld wat je in het weekend hebt gedaan of wat voor gaafs je hebt geleerd van die documentaire op televisie, deze klas kan in één klap veranderen in een vreemdelingenlegioen die je allemaal aanstaren en hun mening over jou spreekbeurt klaar hebben, maar niet voor jou… Ja, het gevoel van een spreekbeurt houden kan al het comfort van jou knusse klas zomaar van je afnemen.

Ik houd mijn spreekbeurt over…

Dan is daar de dag zelf. Je denkt dat je een leuk onderwerp hebt verzonnen en je hebt alles goed voorbereid, maar dan beginnen achterin wat kinderen te smoezen, links in de klas een kleine giechel en kinderen bij het raam turen wat naar buiten. Wat zou er zijn? Praat ik te snel? Zit mijn shirt misschien raar? Gaat het wel over mij of is mijn spreekbeurt onderwerp zo saai dat de kinderen liever bespreken wat ze uit school gaan doen. De omgeving kan je op dat moment alleen maar zenuwachtiger maken op het moment dat je deze zenuwen heel graag in bedwang zou hebben.

Daar komt nog het eeuwige spreekbeurt probleem bij, waar zelfs de besten soms last van hebben: Wat doe ik met mijn armen? Wat een onhandige dingen zijn dat toch als je ze niet gebruikt!

Spreekbeurt vragen

Misschien heb je het al meegemaakt, of misschien wacht je nog op het moment dat je kind thuis komt met de vraag hoe jij vroeger jouw spreekbeurtproblemen hebt opgelost. De truc van een spreekbeurt is dat niet alleen de klas bezig gehouden wordt met het onderwerp, maar degene die de spreekbeurt houdt zal zich gemakkelijker voelen wanneer hij of zij tijdens de spreekbeurt een actieve houding aan kan nemen.

Spreekbeurt onderwerp

Wil jouw kind alle kinderen in de klas schokkend verassen met een onderwerp waarvan de haren overeind zullen gaan staan. Lees dan vooral verder, wij hebben hier een leuk voorbeeld van een spreekbeurt elektriciteit!

Elektriciteit is niet alleen interessant om over te vertellen, je kunt er ook allerlei leuke proefjes mee doen die de ogen van de klas alleen op de spreekbeurt zullen richten. Wij zullen een handje helpen.

Voorbeeld: Spreekbeurt elektriciteit

We hebben natuurlijk altijd te maken met elektriciteit en energie, wat ook wel stroom wordt genoemd. Als het donker wordt zetten we een lamp aan, als we naar school moeten zetten we onze wekker en de telefoon kan thuis niet overgaan zonder dat we stroom zouden hebben. Maar weten we eigenlijk hoe het allemaal werkt? Het ziet er zo simpel uit om een knop om te zetten en we hebben stroom, of zetten deze juist uit. Ik ga vertellen wat er gebeurd als wij bijvoorbeeld de lamp aanzetten.

Wat is elektriciteit/stroom?

Stroom bestaat uit elektronen, die kunnen wij niet zien. Dit zijn een soort van kleine bolletjes van stroom die geladen zijn met een spanning. Deze bolletjes moeten in beweging komen als zij elektriciteit willen maken. Hiervoor is een bron nodig, zoals een batterij of een stopcontact. Dan heb je nog een ontvanger nodig, bijvoorbeeld een lamp. De regel is dat de stroom rond moet kunnen gaan. In dit voorbeeld gebruik ik even de lamp in een stopcontact. Het is alsof de lamp elke keer stroom leent van het stopcontact waardoor hij eventjes gaat branden, dan moet deze stroom weer snel teruggegeven worden aan het stopcontact. Dit gaat heel erg snel waardoor de lamp kan blijven branden, totdat het knopje van de lamp wordt ingedrukt. Dit knopje kun je zien als een brug, als deze brug openstaat kan de stroom niet van het stopcontact naar de lamp. Als je het knopje indrukt gaat de brug dicht, kan de energie rondstromen en gaat de lamp aan. Daarom noemen we het stroom.

Elektriciteit: geleiders en isolatoren

Energie kan alleen rondstromen in een kring, de stroomkring. Deze kring kan nietQiddie koperdraad zomaar van een touwtje of een elastiek worden gemaakt, want dit zijn isolatoren. Een isolator is een moeilijk woord voor een stof die stroom niet kan geleiden, zoals hout, plastic en rubber. Geleiden betekend dat het voor de stroom mogelijk is om zich hier doorheen te bewegen. Jullie raden dus al wat geleiders zijn… dit is een stof waar de stroom zich wel makkelijk doorheen kan bewegen, zoals metaal, alle metalen zijn geleiders. Het metaal waardoor stroom het beste beweegt, is koper. Dit wordt dan ook het meeste gebruikt in de snoeren die wij allemaal kennen. Het rubber om deze snoeren heen zorgt ervoor dat wijzelf geen stroom krijgen van de draden, dat zou gevaarlijk zijn!

Elektriciteit: bronnen

De bronnen zijn de opwekkers van elektriciteit, de makers van stroom. Deze stroom wordt in grote fabrieken gemaakt door kolen, olie en gas te verbranden. Deze stoffen verbranden is alleen wel slecht voor onze natuur, dus hebben mensen geprobeerd stroom ergens anders vandaan te halen. Het zal jullie verbazen waar we allemaal stroom vandaan kunnen halen. Zo kan stromend water ervoor zorgen dat er een wiel gaat bewegen, dit wiel is aangesloten op een hele grote batterij die door de beweging van het wiel stroom kan maken.qiddie windmill correct

Ook de zon kan stroom maken. Het licht en de warmte die van de zon komen zorgen ervoor dat de elektronen, die bolletjes met energie, gaan bewegen. Zoals jullie inmiddels weten, als deze bolletjes gaan bewegen ontstaat er stroom. Ook de wind kan hiervoor zorgen, jullie hebben deze windmolens vast wel een keer zien staan. De wind zorgt ervoor dat de  Wij mensen werken ook op energie, niet zoals robots natuurlijk. Onze energie word gemeten in Joule (spreek uit: Zjoel). Als wij eten, praten we over calorieën, maar hoeveel energie wij van eten krijgen zou ook gezegd kunnen worden als bijvoorbeeld, een aardappel geeft 100 Joule energie. Zou je dan energie uit een aardappel kunnen halen? Ja, dat kan zeker!

 

Bekijk dan even de onderstaande producten…Dit was onze spreekbeurt elektriciteit.

We hopen dat je onze informatie kunt gebruiken voor jou eigen spreekbeurt elektriciteit, of gebruik het als inspiratie voor jouw unieke spreekbeurt!

+3.000 op voorraad

Voor een snelle levering

Gratis bezorgd in NL

Bestel vanaf €50

Retour

30 dagen bedenktijd

Attente service

We lossen het op