Je hebt van die dagen dat binnen spelen de enige optie is. Buiten is het koud en valt de regen uit de lucht, dus bedenk je een manier om zonder veel middelen, toch veel lol te hebben. Het belangrijkste middel is de fantasie van het kind. Deze fantasie wordt erg goed geactiveerd en toegepast wanneer kinderen gaan bouwen. Zo kunnen zij hun gekste ideeën werkelijkheid maken en daarbij leren zij ook nog problemen op te lossen, want hoe krijg je dat toffe bouwwerk nou van je hoofd, in je woon- of slaapkamer? Kapla voorbeelden zijn heel populair en er zijn zelfs boeken te koop vol met moeilijke en makkelijke Kapla voorbeelden. Ik bespaar je graag de moeite en het geld door hier wat inspirerende, gratis kapla voorbeelden te tonen…Zin om direct aan de slag te gaan? Kapla is ontzettend populair houten speelgoed. In onze winkel vind je de complete Kapla collectie. Kleine en grote Kapla dozen, in allerlei kleuren, mét of zonder boekje en eventueel met handige bewaardoos, kist of geschenkverpakking. Koop de complete Kapla collectie hier.
De uitvinder
Kapla werd bedacht door Tom van der Bruggen. Hij wilde een kasteel voor zichzelf bouwen, kocht een compleet ingestort gebouw in Frankrijk en bouwde dit om tot zijn eigen kasteel. Hij bedacht zijn houten speelgoed omdat de blokken hout die normaal gebruik waren te zwaar waren om een basis voor zijn kasteel te leggen.
Kabouter Plankjes
De naam van het merk is een samenvoeging van twee woorden. Het zijn kleine plankjes die allemaal samen heel veel kunnen bereiken. Tom van der Bruggen koos als naam voor zijn plankjes, de KAbouter PLAnkjes.
Afmetingen
De kabouter plankjes hebben allemaal precies de zelfde afmetingen. Ze zijn op de millimeter nauwkeurig 117 millimeter lang, 23.4 millimeter breed en 7.8 millimeter dik. Tom heeft deze maten niet alleen zo gekozen. Hij heeft berekend wat de perfecte maat voor een plankje zou zijn.
Meet het na!
Als je het even nakijkt… 7.8 past 3 keer in het getal 23.4. Het past ook precies 15 keer in het getal 117. 23,4 past 5 keer in 117.
Simpel, maar stevig
Deze afmetingen heeft hij niet zomaar bedacht. De houten plankjes zijn zo gemaakt dat het mogelijk is een bouwwerk stevig te laten staan, ook al zitten de plankjes niet vast aan elkaar. Ze liggen los op elkaar, maar door het evenwicht en de zwaartekracht zullen de plankjes goed blijven liggen. Zoals in de Kapla voorbeelden te zien is, zulke dingen zouden niet te maken zijn als ze niet stevig op hun plek stonden.
Bouwen met kapla
Bouwen helpt kinderen logisch na te denken, een kwaliteit die later met het vak wiskunde heel erg goed van pas komt. Ze leren anders naar bepaalde zaken te kijken en zullen begrijpen waarom het blokje in een bepaalde houding omvalt, maar met de juiste ondersteuning wel blijft staan.
Omgaan met emoties
Misschien valt het gebouw wel 10 of 100 keer om, dit is ook bij de bouwers van de Kapla voorbeelden gebeurd, maar het kind leert hierdoor problemen die het tegenkomt op te lossen. Daarbij leren ze om te gaan met bepaalde emoties. Je kunt verdrietig worden wanneer het niet lukt, maar je moet nooit opgeven! Wees blij dat het wel lukt dat je met je armen begint te zwaaien en het bouwwerk omstoot, laat je emoties je niet de baas zijn.
Je eigen stijl
Zie de afbeeldingen niet als Kapla bouwtekeningen, het is niet de bedoeling ze na te maken. Het zijn richtlijnen, bouwwerken die het kind kunnen inspireren om iets soortgelijks te maken. Laat je kind vooral zelf aan de gang gaan. Zo ontwikkelen zij een eigen stijl en leren zij al bouwende hoe zij zich moeten verbeteren.
Onplooi tijdens het creëren
Tom van der Bruggen was eigenwijs, een doorzetter, druk en overtuigd van zijn eigen ideeën. Zijn idee van zijn houten speelgoed was deze kwaliteiten naar voren te halen in de kinderen. ‘’Wat telt, is niet het realiseren van iets, maar al bouwende zichzelf te ontplooien tijdens het creëren.”
Kapla voorbeelden
Er bestaan boeken die vol staan met Kapla bouwwerken en inspirerende verhalen. Ook deze boeken zijn vooral bedoeld om creativiteit een duwtje in de goede richting te geven en zijn niet bedoeld als instructies voor bouwwerken. Zoals gezegd, is het de bedoeling dat elk kind zijn eigen stijl tijdens het bouwen ontwikkeld.
Met zorg gemaakt
De afmetingen van een Kapla blok is dus heel precies berekend, maar ook het materiaal waarvan Kapla is gemaakt is niet zomaar gekozen. Het hout waaruit Kapla gesneden is, is grenenhout. Dit hout staat er vooral om bekend dat het niet splintert. Daarnaast is Kapla ook behandeld met was. Met deze was behouden alle Kapla blokken hun stevigheid en kunnen ze niet uit zichzelf gaan buigen. Daarbij komt ook dat de was er voor zorgt dat de Kapla blokken wat stroever worden, zodat ze tijdens het bouwen niet van elkaar af kunnen glijden.
Denk niet na, begin met bouwen
Het is niet altijd makkelijk, om ”out of the blue” iets te verzinnen. Je denkt na over makkelijke, haalbare kunstwerken waarbij je achteraf een goed gevoel hebt. Dat goede gevoel creëren door iets te bouwen wat je daadwerkelijk in je hoofd had, is niet makkelijk. Daarom is mijn tip: denk niet na, begin met bouwen. Oké, dat klinkt makkelijker dan gezegd. Je wilt tenslotte iets maken waar je van te voren over hebt nagedacht. Ik bedoel meer: wil je een huis? Begin met bouwen. Wil je een boot? Begin met bouwen. Wil je een auto? Begin met bouwen. Hoe je kunstwerk eruit komt te zien, zie je gaande weg tijdens het bouwen. Je eigen gevoel kan goed bepalen of iets klopt of niet.
Laat je fantasie de vrije loop
Kapla is fantastisch speelgoed om mee te bouwen, dat heb je al gemerkt. De mogelijkheden die er zijn om te bouwen met Kapla zijn daarbij ook nog eens oneindig, dus uitgespeeld raak je nooit met Kapla! En omdat er zoveel mogelijkheden om te bouwen zijn, is het niet altijd makkelijk bepalen wat je zou kunnen bouwen. Laat je fantasie lekker de vrije loop. Denk aan iets geks en begin gewoon met bouwen, de mooiste creaties ontstaan vaak zonder een plan vooraf. Gaaf, toch!?
Educatief voor je kind
Spelen met Kapla is erg educatief voor je kind. Hij of zij leert er onbewust ontzettend veel van. Namelijk het trainen van het concentratievermogen, ontdekken van hout als bouwmateriaal, ontwikkelen van handigheid, nadenken en bouwplannen maken. Het is dus erg handig en leerzaam om je kind te laten spelen met Kapla.
Leuk voor in de klas
Op de basisschool krijgen kinderen vaak opdrachten en wanneer ze daarmee klaar zijn, kunnen ze even wat voor zichzelf doen. Tekenen of wat dan ook bijvoorbeeld. Maar, wat als je kinderen na het afmaken van hun opdrachten nou laat spelen met Kapla? Dat kan van groep 1 tot groep 8! Ideaal! Het is een leerzaam tijdverdrijf, dat zijn twee vliegen in één klap. Als je nagaat hoeveel bouwplezier Kapla oplevert, is deze oplossing de moeite waard voor basisscholen die graag investeren in leuke bezigheden voor hun leerlingen!Dit waren de Kapla voorbeelden die je van ons aangeboden krijgt. De één is wat moeilijker dan de ander. Denk eraan dat je de bouwwerken niet als voorbeeld, maar als inspiratie probeert te gebruiken. Je kan hiermee een goede richting bepalen en ga vanaf dan je eigen weg!
Bouwen met Kapla is een leuke en interessante uitdaging voor jong en oud. Veel bouwplezier!