Toon Filters

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten

Waarom een ratel voor je kind kopen?

Een ratel is een van hout of kunststof gemaakt muziekinstrument. Het instrument bestaat uit een tandwiel en een flexibel deel. Door het flexibele deel rond te laten draaien over het tandwiel door handbewegingen te maken, ontstaat er een ratelend geluid.

In het assortiment bij Qiddie.com zijn de ratels zoals ze traditioneel ook zijn. Ze zijn leuk, eenvoudig en hebben een leuk, kinderlijk printje. Een verwant van de ratel is de klapper, het heeft dezelfde bouw alleen heeft de klapper twee ”klappers” die tegen elkaar aan slaan door handbewegingen te maken.

Ratel gebruiken

In het verleden werd de ratel veel gebruikt om aandacht te trekken. Onder andere dorpsomroepers, de politie en het leger maakten er gebruik van. In de middeleeuwen werd het gebruikt door Melaatsen, mensen die leden aan Lepra. Ze werden verplicht om een ratel bij zich te dragen zodat ze mensen die te dicht in de buurt kwamen te kunnen waarschuwen. Het had niet zozeer te maken met besmettingsgevaar, maar men dacht in die tijd dat mensen met Lepra een zonde hadden ondergaan. Alle contact met zo’n persoon zou men moeten vermijden.

Vandaag de dag wordt de ratel ook wel gebruikt als percussie-instrument in verschillende orkesten.

Ratels in Nederland

In Nederland zijn ratels over het algemeen wel populair. In orkesten zijn ze vaak aanwezig en wordt er veel muziek mee gemaakt. Het ook zijn leuke instrumenten voor kinderen. Ook worden ze vaak gebruikt bij bijvoorbeeld koningsdag. Op de plek waar de koning dan een bezoek brengt, zijn vaak veel oranje ratels te zien. Dus ze zijn populair in Nederland.